środa, 12 listopada 2014

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe zdecydowanie znajduje się na słodyczowym podium u mnie w domu. Lubię je przygotowywać z kilku istotnych powodów: jest szybkie do zrobienia, jest dietetyczne, jest pyszne. Co do smaku...  marchewka nie jest w nim wcale wyczuwalna. Ciasto w efekcie końcowym jest idealne - wilgotne i puszyste. To co kocham najbardziej :) Nie ma co się rozpisywać, musicie koniecznie je wypróbować !
 

Składniki: 
1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3 sztuki)
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka cukru waniliowego
szklanka mieszanki studenckiej
pół łyżeczki soli

Polewa: 
100 g kremowego serka (u mnie Almette śmietankowy)
2 łyżeczki miodu
2 łyżki masła

Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
2. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.
3. Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrami. Następnie zaczynamy powoli dolewać olej. Ciągle ubijając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Ciasto powinno być gęste.
4. Do masy dodajemy przyprawę do piernika i cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę i mieszankę studencką. Całość mieszamy.
5. Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka).
6. Polewa: masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy po łyżeczce serka i nadal miksujemy. Następnie dodajemy miód. Polewą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce.

Smacznego :)
 

21 komentarzy:

  1. Oj to jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasto marchewkowe! spałaszowałabym te bez mrugnięcia okiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham to ciasto! Ja czasami dodaję pokrojonego w kostkę ananasa, pycha! Ależ mi smaku narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam marchewkowe ciasto :) Narobiłaś mi tylko smaku :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również lubię to ciasto, z tym kremem musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. marchewkowe wypieki są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. szukam już od dłuższego czasu przepisu na idealne ciasto marchewkowe, to brzmi wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta marchewkowe :-) są take pyszne :-) a Twoja propozycja bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. marchewkowe kocham w każdej postaci <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię marchewkowe ciasta. twoje jeszcze pachnie korzennie :) Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  11. marchewkowe tez bardzo lubię i w sumie czesto u mnie gości :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto pyszota, też często je robię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię marchewkowe, a rzadko je robię. Muszę to zmienić!

    OdpowiedzUsuń
  14. O dietetyczne coś dla mnie bo pora zrzucić trochę tego i owego. Świetny blog będę zaglądać i wykorzystywać twoje przepisy w swojej diecie :).

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis na to ciasto dostałam od swojej ciotki dawno... patrzyłam na nią trochę z przymrużeniem oka, ale że należę do ludzi ciekawych oczywiście go wypróbowałam. Po upieczeniu ciasta ciotkę ujrzałam w zupełnie innym świetle i brałam od niej przepisy w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Dietetyczne to coś dla mnie.... a marchewkowe jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Marchewkowego nigdy nie odmówię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kochana moja , trafiłaś w mój gust uwielbiam ciasto marchewkowe. Pozdrawiam Rózowakuchnia.

    OdpowiedzUsuń