poniedziałek, 10 listopada 2014

Zupa krem z dyni

Jak ja się cieszę, że jutro jest wolny dzień ! Cały weekend spędzałam na uczelni od 7:00-21:00. Jestem zmęczona, niewyspana, nieprzytomna. Jutro będę nadrabiać pewnie swoje domowe obowiązki i zanim się obejrzę, to dzień przeminie w zaskakującym tempie.
Jak wiecie w ostatnim czasie współpracowałam z dynią. Muszę przyznać, że przebiegło nam to całkiem sprawnie, jestem z niej dumna :) Koktajl dyniowy (klik) wyszedł obłędny, zupa krem też jest pyszna. Przygotowując krem najwięcej czasu zabrało mi obieranie dyni. Cała reszta to przyjemność. W połączeniu z imbirem całość potrafi nieźle rozgrzać. 

Składniki:
litr rosołu lub wywaru z warzyw
800 g surowej dyni 
2 duże ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
                                   łyżeczka przyprawy curry                                
                                      pół łyżeczki imbiru                                    
połowa małej papryczki chili
sól, pieprz, cukier
4 łyżki oliwy 

Przygotowanie:
1. Dynię kroimy na mniejsze części i obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy już zmięknie dorzucamy czosnek, a następnie pokrojoną w kostkę dynię, ziemniaki, papryczkę chili, imbir i curry . 
2. Całość  podsmażamy około 10 minut po czym dodajemy do bulionu. Gotujemy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Wszystkie składniki miksujemy do czasu, aż zupa nabierze konsystencji kremu.
3. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Krem możemy podawać z: groszkiem ptysiowym, grzankami, łyżką kwaśnej śmietany czy też pestkami dyni.

Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. uwielbiam krem z dyni, to moja ulubiona zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki kolor rozjaśnia te szare dni, pyszna zupa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, taka słoneczna :-) super zupka na jesienne słoty :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. musisz odpoczac, a zupa pysznaaa :-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że moja współpraca z dynią nie układa się tak pomyślnie :) Wspaniały kolorek w miseczce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam zupy z dyni! Odpowiednio doprawiona, o pięknym kolorze - niebo w gębie!!:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja polecam taki przepis na krem z dyni: http://magicaljune.pl/krem-z-dyni-z-pikantnymi-pestkami/

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam się, że to jedna z moich ukochanych zupek. Mogłabym ją jeść bez końca i nigdy mi się nie nudzi. Jak na razie sezon na dynie w pełni. Ja czasem kupuje sobie dynię i mrożę w kawałkach, aby smakiem tej zupki móc cieszyć się przez cały rok. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze urzeka mnie ten kolor, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie! Tak się składa, ze jeszcze mam jedną dynię nie wykorzystaną :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam. Twoja zupa wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychota :) Zjadłabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ma piękny kolor, smak pewnie jeszcze lepszy, lubię tę zupę, nawet bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. robię identyczna, choc bez papryczki

    zapraszam do siebie i obserwowania

    http://blogmanekineko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm pyszny krem, cudny kolor :)

    OdpowiedzUsuń