Ciasto marchewkowe zdecydowanie znajduje się na słodyczowym podium u mnie w domu. Lubię je przygotowywać z kilku istotnych powodów: jest szybkie do zrobienia, jest dietetyczne, jest pyszne. Co do smaku... marchewka nie jest w nim wcale wyczuwalna. Ciasto w efekcie końcowym jest idealne - wilgotne i puszyste. To co kocham najbardziej :) Nie ma co się rozpisywać, musicie koniecznie je wypróbować !
Składniki:
1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3 sztuki)
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka cukru waniliowego
szklanka mieszanki studenckiej
pół łyżeczki soli
Polewa:
100 g kremowego serka (u mnie Almette śmietankowy)
2 łyżeczki miodu
2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
2. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach.
3. Jajka ubijamy mikserem wraz z cukrami. Następnie zaczynamy powoli dolewać olej. Ciągle ubijając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Ciasto powinno być gęste.
4. Do masy dodajemy przyprawę do piernika i cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę i mieszankę studencką. Całość mieszamy.
5. Tortownicę (u mnie o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka).
6. Polewa: masło ucieramy za pomocą miksera. Dodajemy po łyżeczce serka i nadal miksujemy. Następnie dodajemy miód. Polewą smarujemy wierzch zimnego ciasta i schładzamy w lodówce.
Smacznego :)
Oj to jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto marchewkowe! spałaszowałabym te bez mrugnięcia okiem :)
OdpowiedzUsuńKocham to ciasto! Ja czasami dodaję pokrojonego w kostkę ananasa, pycha! Ależ mi smaku narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe ciasto :) Narobiłaś mi tylko smaku :P
OdpowiedzUsuńJa również lubię to ciasto, z tym kremem musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe wypieki są pyszne :)
OdpowiedzUsuńszukam już od dłuższego czasu przepisu na idealne ciasto marchewkowe, to brzmi wspaniale!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta marchewkowe :-) są take pyszne :-) a Twoja propozycja bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe kocham w każdej postaci <3
OdpowiedzUsuńLubię marchewkowe ciasta. twoje jeszcze pachnie korzennie :) Pychota:)
OdpowiedzUsuńmarchewkowe tez bardzo lubię i w sumie czesto u mnie gości :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszota, też często je robię :)
OdpowiedzUsuńchyba muszę takie upiec!
OdpowiedzUsuńLubię marchewkowe, a rzadko je robię. Muszę to zmienić!
OdpowiedzUsuńO dietetyczne coś dla mnie bo pora zrzucić trochę tego i owego. Świetny blog będę zaglądać i wykorzystywać twoje przepisy w swojej diecie :).
OdpowiedzUsuńPrzepis na to ciasto dostałam od swojej ciotki dawno... patrzyłam na nią trochę z przymrużeniem oka, ale że należę do ludzi ciekawych oczywiście go wypróbowałam. Po upieczeniu ciasta ciotkę ujrzałam w zupełnie innym świetle i brałam od niej przepisy w ciemno :D
OdpowiedzUsuńMniam, przepyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńDietetyczne to coś dla mnie.... a marchewkowe jest pycha :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowego nigdy nie odmówię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńKochana moja , trafiłaś w mój gust uwielbiam ciasto marchewkowe. Pozdrawiam Rózowakuchnia.
OdpowiedzUsuń