poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Sałatka z pestkami dyni i miodowo - musztardowym dressingiem

Dzisiejsza propozycja to sałatka z prażonymi pestkami dyni oraz miodowo-musztardowym dressingiem. Idealna na obiad do pracy, w sam raz na kolację.

Składniki (dla 1 osoby):
- dwie garście sałaty zielonej lub pół opakowania mixu sałat
- jeden zielony ogórek
- 30 g pestek dyni

Dressing:
- łyżeczka płynnego miodu
- łyżka musztardy
 - 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- dwie łyżki soku z cytryny
- trzy łyżki wody

Jak zrobić:
1. Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Ogórka kroimy w pół-plasterki. Mieszamy z sałatą.
2. Dressing: Miód ucieramy z musztardą na gładką masę. Cały czas mieszając dolewamy oliwę z oliwek, wodę, sok z cytryny.
3. Dressingiem (2-3 łyżki) polewamy przygotowaną wcześniej sałatę.

Dressing w lodówce może postać ok. 2-3 dni.
Kaloryczność 1 porcji: sałata ok. 150 kcal, łyżka stołowa dressingu ok. 75 kcal

1 komentarz:

  1. Pyszności. Lubię sałatki a ta propozycja bardzo mi się podoba. Z chęcią spróbuje :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń