piątek, 22 sierpnia 2014

Coś lekkiego na kolację - kanapka z serkiem, łososiem, jajkiem

Jajko z łososiem komponuje się idealnie. Do tego gruba warstwa szczypiorku, nadająca im bardziej wyrazisty smak. Pierwszy raz spróbowałam takiego połączenia - okazało się w stu procentach trafione. Dlatego też polecam ! :)

Składniki (na 2 kanapki) :
2 kromki razowego pieczywa
serek almette: śmietankowy / jogurtowy (ok. 1 łyżka na 1 kanapkę)
świeży szczypiorek
2 plasterki wędzonego łososia
1 jajko
jogurt grecki
sól, pieprz

1. Jajko gotujemy ok. 7 minut, tak aby żółtko nie było do końca ścięte. Chleb smarujemy grubą warstwą serka. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Układamy plasterki łososia. 
2. Ugotowane jajko kroimy ostrym nożem w plasterki, układamy na łososiu. Dekorujemy jogurtem greckim. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kaloryczność 1 kanapki: ok 248 kcal

1 komentarz: