Uwielbiam ryby. Staram się je jeść co najmniej raz w tygodniu.
Dzisiaj mam dla Was propozycję na szybki, pyszny, piątkowy obiad. Pełnoziarnisty makaron penne z łososiem i warzywami w delikatnym sosie jogurtowym. Szczerze, danie to smakuje odgrzane najlepiej na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się ze sobą połączą. Taką propozycję obiadową również można zjeść na zimno.
Składniki (dla 2-3 osób)
2 szklanki pełnoziarnistego makaronu penne Lubella
1 cukinia (mniejsza)
biała część pora
2 szklanki pełnoziarnistego makaronu penne Lubella
1 cukinia (mniejsza)
biała część pora
2 garście fasolki szparagowej
100 g wędzonego łososia
2 łyżki jogurtu greckiego
100 g wędzonego łososia
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, koperek
sól, pieprz, koperek
1. Pora kroimy w drobne paseczki. Między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cukinie obieramy, kroimy w pół-plasterki. Wrzucamy na patelnie pora, czekamy aż się zeszkli. Dorzucamy cukinie. Solimy, pieprzymy. Podsmażamy na małym gazie. Należy uważać, aby cukinia nam się nie rozgotowała.
2. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Makaron gotujemy al dente.
3. Do pora i cukinii dorzucamy ugotowaną fasolkę szparagową oraz pokrojonego w mniejsze kawałki łososia. Wszystko podsmażamy ok. 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy jogurt grecki. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem. Doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem.
Kaloryczność 1 porcji: ok. 460 kcal
Zapowiada się ciekawie. Bedę tu zaglądac. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńBardzo fajnie tu u ciebie. Zostaje na dłużej :-) makaron uwielbiam :-) pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuń