czwartek, 2 października 2014

Serniczki w wersji MINI ;)

Zostało mi 500 g z sernika amaretto (tutaj przepis) i koniecznie trzeba było to wykorzystać. Dlatego też powstały serniczki w wersji mini, które są na dwa kęsy i smakują przy tym wyśmienicie. Robi się je bardzo szybko, są lekkie i niesamowicie puszyste. Są świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają czasu na godzinne pieczenie ciasta w pełnym wymiarze.

Składniki (wychodzi 10-12 sztuk):
500 g serka śmietanowego
2 jajka
pół szklanki cukru trzcinowego
pół tabliczki czekolady gorzkiej
3 łyżki mleka 2%
spód dowolny: pokruszone herbatniki / biszkopty (można też zrobić bez spodu)

Przygotowanie:
1. Ser, jajka, cukier miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.
3. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do papilotek wkładamy pokruszone herbatniki lub biszkopty. 
4. Na wyłożony spód wlewamy masę serową i polewamy rozpuszczoną czekoladą.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, termoobieg, góra - dół ok. 20 minut.

9 komentarzy:

  1. Kocham serniczki, te mini również :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojj coś dla mnie, uwielbiam wszystko w wersji mini ;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, lubię takie małe słodkości. Są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować, bo nie zawsze chce się piec sernik, ale takie serniczki świetnie go zastępują;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki serniczek to ja chętnie ,pyszka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Na jeden kęs do kawy...pyszota, ustawiam się w kolejce :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fantastyczne, takie małe co nieco do kawki :)

    OdpowiedzUsuń