sobota, 30 sierpnia 2014

Tradycyjne rogaliki drożdżowe

Z racji, iż jutro jest niedziela zamieszczam przepis na małą słodkość - drożdżowe rogaliki. Uwielbiane są przez większość osób. Nadzienie może być różnorodne - zaczynając od dżemów, kończąc na kremie czekoladowym. Ich największą zaletą jest banalna łatwość przygotowania. Jedyny minus - szybko znikają !


Składniki (na ok. 30 rogalików):
1/2 kg mąki pszennej
1 kostka margaryny
4 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka 2%
Nadzienie: dowolne

Jak zrobić:
1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże. Mąkę, sól, jajko i cukier mieszamy z roztopioną margaryną. Dodajemy drożdże z mlekiem.
2. Wyrabiamy ciasto i formujemy kulę. Wkładamy do zimnej wody na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypłynąć.
3. Ciasto dokładnie wyrabiamy dodając jeszcze trochę mąki (wyrobione ciasto powinno odchodzić od dłoni).
4. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy tak, aby powstało koło, a następnie kroimy je na 10 trójkątów.
5. Na trójkąty nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszej do węższej strony. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu podczas pieczenia uzyskają złocisty kolor. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Rogaliki jak marzenie ,bardzo apetycznie wyglądają a pewnie jeszcze lepiej smakują .Uwielbiam rogaliki ..Pozdrawiam ..

    OdpowiedzUsuń