Składniki:
mix dowolnych sałat (ja miałam sałatę lodową, więc użyłam jej)
2 łyżki płatków migdałowych
5 suszonych pomidorów
10 oliwek (mogą być zarówno zielone jak i czarne)
Vinegret:
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Jak zrobić?
1. Płatki migdałowe podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Pomidory kroimy w paseczki, oliwki na pół. Dodajemy do sałaty. Posypujemy płatkami.
2. Przygotowujemy vinegret. Do słoiczka dodajemy sok z cytryny, musztardę, sól, pieprz. Zakręcamy i potrząsamy dopóki sól się nie rozpuści, a cytryna z musztardą się ze sobą połączą. Dodajemy oliwę i znowu potrząsamy. Polewamy sałatę.
Smacznego !
Kaloryczność: ok. 325 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz