środa, 27 sierpnia 2014

Omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami

Jesień chyba zbliża się wielkimi krokami. Zmarzłam dziś niesamowicie. W drodze praca-dom marzyłam tylko o gorącej herbacie i ciepłej kolacji. U mnie dziś był omlet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. A u Was?
Proponowany przeze mnie danie nie jest tylko i wyłącznie propozycją na kolację. Możemy również zjeść je na śniadanie. Jajko nada uczucie sytości i pohamuje napady głodu, dzięki proteinom, które zawiera. Ponadto przyswoimy wiele witamin (A,D,E,K), a także cynk, magnes, fosfor i potas. Przecież grunt to dobry początek dnia ! :)

Składniki (na 1 omlet):
3 jajka
duża garść świeżego szpinaku (mrożonego 2 garście)
ząbek czosnku
5 suszonych pomidorów
łyżeczka oliwy z oliwek

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Podsmażamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy szpinak. 
2. Jajka ubijamy trzepaczką. Im dłużej będziemy ubijać tym omlet będzie bardziej puszysty. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Jajka wlewamy na patelnie, przykrywając szpinak i suszone pomidory. Przykrywamy i smażymy ok. 2-3 minut, aż jajka się zetną.


Kaloryczność: ok. 350 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz