wtorek, 7 kwietnia 2015

Kurczak w sosie pomidorowo - pieczarkowym

Kurczak jest moim ulubionym mięsem. Mogłabym go jeść codziennie w różnych postaciach.
Dzisiejszy przepis ma swoje lata i przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.
Szybki w przygotowaniu, prosty, idealny na niedzielny obiad czy rodzinne przyjęcie.
Jestem pewna, że jak spróbujecie, to nie będziecie żałować i nie jednokrotnie wrócicie do tego przepisu :)
 
 
Składniki:
filet z kurczaka podwójny
400 g pieczarek
2-3 łyżki mąki kukurydzianej
oliwa z oliwek
łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki przecieru pomidorowego
woda
przyprawy: vegeta, sól, pieprz, bazylia
 
Przygotowanie:
1. Pieczarki kroimy w półtalarki. Podsmażamy na oliwie.
2. Kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy vegetą oraz mąką kukurydzianą. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Dolewamy wody (ok. 2,5 szklanki lub więcej) - ma powstać sos.
3. Do kurczaka dodajemy podsmażone pieczarki, koncentrat, przecier oraz przyprawy. Całość gotujemy ok. 5 minut.
Można podać z: ryżem, kuleczkami ziemniaczanymi, makaronem. 
 


2 komentarze:

  1. A ja zawsze miałam dylemat- szczególnie przy gołąbkach- sos pomidorowy czy pieczarkowy. No i teraz znalazłam rozwiązanie! Trzeba to połączyć. A kurczak w takim sosie wygląda niezwykle apetycznie. Już sobie wyobrażam ten smak w połączeniu moich dwóch ulubionych sosów. Mniam.
    Pozdrawiam ciepło,
    Megly.

    OdpowiedzUsuń