sobota, 18 października 2014

Muffinki gruszkowo-imbirowe

Sezon gruszkowy w pełni, aż żal go nie wykorzystać. Do zrobienia muffin gruszkowo-imbirowych przymierzałam się już bardzo długo, byłam ciekawa tego smaku, którym wszyscy tak bardzo się zachwycają. Przepis pochodzi od Nigelli Lawson. Lubię jej przepisy, są godne polecenia i zawsze się sprawdzają.


Składniki:
250 g mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
90 g cukru (w orginale było 150 g, ale zredukowałam ilość, ze względu na słodkie gruszki)
20 g jasnego brązowego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru 
140 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju1 łyżka miodu
2 jajka 

Przygotowanie: 
1. Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
2. Mąkę, cukier biały, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.
3. W osobnej misce mieszamy kwaśną śmietanę, olej, miód, jajka. Mokre składniki dodajemy do suchych.
4. Całość mieszamy łyżką w taki sposób, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę i ponownie mieszamy. Masą wypełniamy foremki.
5. Każdą muffinkę posypujemy 1/2 łyżeczki brązowego cukru. Pieczemy 20 minut.

20 komentarzy:

  1. Pycha!!!!!!!!!!! ale się zgrałyśmy:) u mnie dzisiaj czekoladowe na coli z orzechami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigella wie, co dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne połączenie gruszek z imbirem :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak coś ma imbir jestem pierwsza w jedzeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega aromatyczne i takie jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam słodkości Nigelli, a te muffinki wyglądają tak smakowicie, że z chęcią wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym, pysznie muszą smakować i obłędnie pachnieć, od niedawna jestem wielką fanką imbiru! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super muffinki :-) z imbirem jeszcze nie próbowałam :-) muszą smakować rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno są przepyszne, aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O proszę jak ruszkowo i aromatycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł połączenia gruszki z imbirem! :) Pasują do jesiennej aury :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj pycha :) W takim maleństwie wszysko co lubie, ślinka mi cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajne małe łakocie. imbir i gruszka to musi być ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. to jest przefantastyczne połączenie smaków :) imbir w ogóle uwielbiam, więc już w ogóle ORGAZM :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj, napewno muszą być pyszne te babeczki, zestawienie smakowe ,mniam

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigelli Lawson ma świetne przepisy jeśli chodzi o słodkości :) Robiłem kiedyś Bounty w cieście naleśnikowym, właśnie z jej przepisu. Babeczki wyglądają ciekawie, jeszcze nie słyszałem o takim połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń