czwartek, 9 października 2014

FIT pulpeciki w sosie jarzynowym

Pulpety chodziły za mną już od dawna i bardzo długo przymierzałam się do ich zrobienia. Wcześniej (czyli przed okresem mojego zdrowego odżywiania) robiłam je najczęściej z mięsa wieprzowo - wołowego, które jest tłuste i wysokokaloryczne. Tym razem zastąpiłam je mięsem mielonym z indyka, które jest mięsem bardzo chudym i niskokalorycznym. Pulpety są całkowicie FIT - nie ma w nich nawet grama bułki. Jej zamiennikami były płatki i otręby owsiane, które w mięsie stały się całkowicie niewyczuwalne. W smaku wyszły bardzo delikatne i przede wszystkim ZDROWE! Całość dopełnia sos pomidorowy z dużą ilością warzyw. Nawet mój mąż - przeciwnik mojego zdrowego odżywiania, który ostatnio mnie zapytał "to Ty dalej tak zdrowo jesz?" zjadł je z wielką przyjemnością i nawet nie pokręcił nosem - może dlatego, że podczas przygotowania nie zaglądnął co w kuchni się pichci :) Polecam wszystkim Paniom, aby wypróbowały przepis :) Pychota !

Składniki (wyszło 14 pulpecików):
500 g mięsa mielonego z indyka
1 średnia cebula
3/4 szklanki płatków owsianych
4 łyżki otrębów owsianych
1 jajko
sól, pieprz, słodka papryka
łyżka oliwy z oliwek

Sos:
500 ml przecieru pomidorowego (w kartoniku)
szklanka fasolki szparagowej
1 czerwona cebula
1 większa czerwona papryka
ząbek czosnku
ew. mieszanka warzywna mrożona - bez ziemniaków (ja dodałam 1/4 opakowania)
150 ml wody
sól, pieprz, słodka papryka
łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
1. Płatki i otręby owsiane wsypujemy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie wchłoną one wodę i napęcznieją. Jeżeli nie wchłoną one wody całkowicie, to należy je z niej odcisnąć
2. Do mięsa z indyka dodajemy płatki i otręby, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko i przyprawy. Całość mieszamy. Formujemy pulpety.
3. Pulpeciki obsmażamy na oliwie z oliwek ok pól minuty z każdej strony. Nie przejmujemy się, że mięso jest w środku surowe - będą się jeszcze dusić w sosie.

Sos:
1. Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy mieszankę warzywną, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Całość smażymy ok 3-4 minut.
2. Do warzyw dolewamy przecier pomidorowy oraz wodę. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku.
3. Do sosu dodajemy pulpeciki i dusimy na średnim ogniu ok. 10-12 minut. Podajemy z ryżem / kaszą / ziemniakami.

Smacznego !

26 komentarzy:

  1. Pulpeciki to takie domowe danie, zawsze pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie pulpeciki, pyszny obiadek:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie pyszności, a jeśli są chociaż trochę fit - tym lepiej. Zapisuję przepis i mam nadzieję, że znajdę trochę czasu, aby go wypróbować. :) A tymczasem zapisuję Twojego bloga do ulubionych, bo widzę, że wiele tutaj pyszności, które warto zrobić w swojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. super obiad, ten sos można modyfikować w nieskończoność różnymi ziołami, więc nie ma szans, żeby się znudziło :) no i moje ulubione mięsko, indyk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak - sos można modyfikować na różne sposoby, a i tak zawsze wyjdzie pysznie :)

      Usuń
  5. Ależ pysznie wyglądają te pulpeciki:) I ten sosik. Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pulpeciki uwielbia moja mała i też dość często je robię, bo są szybkie i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. to moja ulubiona wersja pulpecików zaraz po tych w sosie koperkowym :) bardzo, bardzo smakowicie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  8. Koniecznie muszę zrobić test i zaserwować je domownikom, którzy są przeciwni fit daniom :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pulpeciki- to jest to. Smaczne, sycące i takie nieprzekombinowane. Często jadam w sosie pomidorowym i pieczarkowym, ale nigdy nie robiłam z wielojarzynową nutą i muszę koniecznie spróbować, tym bardziej, że wyglądają baaaardzo zachęcająco. Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fajny i pyszny obiadek :-) super :-) z chęcią bym taki zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pulpety nie dość, że delikatnie to jeszcze z indyka... poezja. Bardzo lubię. Ale fakt, odtłuścić sos to dopiero dobry pomysł :) Pysznie wygląda. Chętnie wprosiłabym się na taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny przepis, pulpeciki nie wyglądają jak by były fit :D

    OdpowiedzUsuń
  13. a czemu nie? może jutro niekoniecznie, ale w sobotę zjadłabym takie pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają niezwykle apetycznie! nie jestem jakąś fanką pulpetów, ale te zdecydowanie zachęcają :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pyszny obiad zrobiłaś. Też muszę taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne danie i ten sos :) Całość wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo pyszna propozycja, taki fit obiad bardzo mi się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie i zdrowo- tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  19. o matko, uwielbiam takie jedzonko... pulpety zawsze i wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń