piątek, 10 października 2014

Muffinki na białkach z owocami

Często robię proste, kruche ciasto, z którego zostają mi białka. Szkoda mi ich nie wykorzystać, dlatego też powstają takie oto muffinki. Robi się je szybko, łatwo, a smak jest znakomity. Kiedy robiłam je po raz pierwszy nie spodziewałam się rewelacji, ale przyznam szczerze, że wyszły super. Są u mnie częstym gościem :)
 
Składniki (na ok. 12 muffinek):
5 białek
300 g mąki pszennej lub pszennej razowej
3/4 szklanki cukru brązowego
100 ml oleju
100 ml mleka 2%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dowolne owoce: maliny, jagody, jabłko, gruszki

Przygotowanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy do momentu, aż się rozpuści. 
2. Do ubitych białek z cukrem dodajemy olej i mleko. Całość miksujemy na gładką masę. 
3. Do całości dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
4. Dodajemy owoce.
5. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wlewamy masę na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg, góra-dół).

21 komentarzy:

  1. Jakie te muffinki wspaniałe ,bardzo udane jak malowane .
    Nic tylko zajadać )

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie bym takie muffinki spakowała ze sobą do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Te owoce wyglądają fantastycznie, zwłaszczajagody! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam takich muffinek na samych białek, muszą być cudownie delikatne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie owocowe, bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne te twoje muffinki, wyglądają pysznie. Bardzo je lubię, są fajne w jedzeniu i robieniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeju, wyglądają cudownie. Jak takie prawdziwe z jakiejś amerykańskiej imprezy. Zaciekawiło mnie to, że są na białkach, ja zwykle muffiny robię w troszkę inny sposób, ale świetny pomysłowy przepis na bardzo smakowite wypieki :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny pomysł z wykorzystaniem białek mnie też często zostają

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjnie muffinki. Porywam jedną na spróbowanie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super Ci wyszły :) Z jagodami uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Da się da? Jaka pomysłowa i twórcza dziewczyna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak na razowe muffinki świetnie wyrosły, białkowe wypieki bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm, wyglądają smakowicie :) Świetny pomysł na zalegające białka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. piękne nakrapiane muffinki :) pysznosci

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smakowicie wyglądają, uwielbiam takie muffinki szczególnie z zimnym mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealne na podwieczorek, skoro na białkach to muszą być bardzo delikatne i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacyjne babeczki, aż chce się je zjeść

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wyglądają Twoje muffinki. Świetny pomysł na wykorzystanie białek. Chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń