Olej lniany nie jest bardzo popularny w polskich potrawach. A szkoda, bo zawiera bardzo dużo cennych właściwości i można go dodać niemalże do każdej potrawy.
Powstaje on z tłoczenia ziaren lnu na zimno. Zawiera duże ilości, bo aż 60%, kwasów Omega-3. Idealny jest w walce z cholesterolem, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, chroni przed chorobami serca i miażdżycą. Osobom, którym drętwieją kończyny również jest zalecany. Spowalnia procesy takich chorób jak choroba Alzheimera i Parkinsona.
Oleju lnianego nie można pominąć przy walce ze zbędnymi kilogramami. Odpowiada on bowiem za regulację gospodarki wodnej czy też redukcję masy mięśniowej. Jego spożycie przyczyni się do przyspieszenia metabolizmu, ułatwi on
przekształcanie pożywienia w energię, zamiast w tłuszcz, a przy okazji
oczyści wątrobę, pobudzając produkcję żółci rozkładającej tłuszcze oraz
korzystnie wpłynie na trawienie, dzięki wysokiej zawartości błonnika.
W idealny sposób nawilża i odświeża skórę. Stosowany jest w kosmetykach: kremach do twarzy, do rąk, balsamów do ciała.
Można go spożywać tylko i wyłącznie na zimno. Nie wolno na nim smażyć potraw, nie wolno go podgrzewać. Staje się wtedy szkodliwy !! Zalecane jest stosowanie 2-3 łyżek dziennie. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, kasz, ryżu, pieczywa.
Dzisiaj prosta sałatka, która będzie idealna do obiadu jak i na kolację. Jest lekka a zarazem sycąca.
Składniki (na 1 porcję):
5 listków sałaty masłowej
10 oliwek czarnych
połowa cebuli
1 pomidor
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
źródło: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,14230805,Olej_lniany___zloto_wsrod_olejow.html
najlepsza sałatka pod słońcem, wcinam taką cały czas :) ale bez cebuli ;)
OdpowiedzUsuńMam olej lniany zawsze w lodówce, kupuję w aptece taki zdrowotny :) Fajnie podkreśla smak sałatek. Chętnie bym teraz taką sałatkę zjadła na kolację ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki, ale jakoś do oleju lnianego nie mogę się przekonać smakowo, po prostu mi nie pasuje. Moje chłopaki jedzą go z twarogiem a ja nie daje rady :-) wiem że jest bardzo zdrowy i każdemu go polecam :-)
OdpowiedzUsuńNie używam oleju lnianego. Nie znam jego smaku. Ale sałatka wygląda obiecująco, że jest smaczna i zdrowa:)
OdpowiedzUsuńoj tak, olej lniany to kolejny produkt, który został nieco zapomniany, a przecież to tak popularny niegdyś w Polsce olej...
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie sałatki,wprawdzie fanką oleju lnianego nie jestem,ale cennych właściwości ma zbyt wiele,więc zamiennie z oliwą go stosuję (no ok oliwę częściej;-))Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki, oliwki, pomidor, mniam :) Olej lniany ma super właściwości!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńkolorowa i pyszna szczególnie latem
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja sałatkowa, olej lniany to wspaniały dar natury :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńOlej lniany kojarzy mi się ze świętami :) sałatka super
OdpowiedzUsuńRewelacyjna salatka, uwielbiam takie :) szybko , zdrowo, pysznie i efektownie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń