czwartek, 25 września 2014

PROPOZYCJA ŚNIADANIOWA: pasta jajeczna bez majonezu

Kilka miesięcy temu życia bez majonezu sobie nie wyobrażałam. Dodawałam go do każdej przygotowanej kanapki, sałatki, surówki do obiadu. Zawsze mi smakował i za pewne smakować będzie. Od maja ograniczyłam go do minimum - właściwie już go nie używam. Głównym jego zastępcą jest jogurt naturalny i to właśnie on zajmuje priorytetowe miejsce w moim domu.  Do szczęścia jest mi nie potrzebny :)
Wcześniej przygotowując pastę jajeczną nie obyło się bez dodatku majonezu. Zawsze była dodawana łyżka lub nawet dwie (330 kcal!). Dziś moja pasta jajeczna jest całkiem inna - jest zdrowa ! Smakuje świetnie, sama byłam pozytywnie zaskoczona, gdy pierwszy raz ją przygotowałam.

Pozostając w tematyce śniadań zapraszam na PASTĘ JAJECZNĄ BEZ MAJONEZU.

Na 1 kromkę ciemnego pieczywa przeznaczam ok. 1 jajka (zależy jak duża kromka ;) ).


Składniki:
2-3 jajka
pół łyżeczki ostrej musztardy
pół łyżeczki twarożku grani (można pominąć)
pół łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Jak zrobić?
Jajka gotujemy na twardo. Należy pamiętać, żeby ich nie przegotować, bo będą niesmaczne i przełoży się to na smak pasty. Po ugotowaniu wkładamy do zimnej wody i obieramy. Po wystudzeniu kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy serek, oliwę, sól, pieprz. Całość mieszamy.

9 komentarzy:

  1. Mniam:) i jeszcze BEZ MAJONEZU:D dietetyczna ;)
    Zapraszam na nasze inspiracje, i kulinarny konkurs http://mamnatosposob.pl/?p=478

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowo i smacznie :) Śniadanie, które sama bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować takiej pasty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja na zdrowe śniadanko :-) też staram się zastąpić majonez wszędzie tam gdzie się da :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tym " bez majonezu" będzie u mnie problem - jestem uzależniona od majonezu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczne kanapeczki:)ja bez majonezu mogę żyć,ale czasem mały jego dodatek zmienia smak potrawy na korzyść,nie jem go w dużych ilościach więc póki co nie zamierzam rezygnować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pasta! Chetnie wykorzystam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie pasty...bo jem bez wyrzutów:). majonez kocham, ale niestety unikam go jak ognia, bo on kocha moje biodra:P

    OdpowiedzUsuń