poniedziałek, 8 września 2014

Lunch box: brązowy ryż z kurczakiem i warzywami

Większość dań, które są opublikowane na blogu można zrobić w czasie do 20 minut. Poniżej przedstawiony lunch jest prosty w przygotowaniu, a zawiera wiele pełnowartościowych produktów. Ryż brązowy ma wiele cennych składników mineralnych, których ryż biały nie zawiera, ponieważ zostały one utracone podczas procesu technologicznego. W ostatnim czasie, gdy mam zamiar przygotować danie z ryżem staram się kupować go w postaci sypkiej, nie w woreczkach. W jednej z ostatnich przeczytanych książek autorka zniechęciła mnie do gotowania ryżu w woreczkach ze względu na to, że naraża to spożywającego na konsumpcje trujących substancji, które uwalniają się ze sztucznego tworzywa podczas gotowania. Na pewno też taki plastik nie doda fajnego, aromatycznego smaku potrawie. Może dla niektórych różnica nie będzie zbyt wyczuwalna, ale polecam jednak wybierać taki sposób przygotowania.

BRĄZOWY RYŻ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Składniki (na 1 porcję):
50 g brązowego ryżu
100 g fileta z kurczaka
2 pomidory
ząbek czosnku
czerwona cebula
1/3 białej części pora
1 papryka
pół puszki małej kukurydzy
łyżka sosu sojowego
oliwa z oliwek
przyprawy: pieprz, sól

1. Fileta z kurczaka kroimy w cienkie paski lub kostkę. Ząbek czosnku drobno siekamy. Dodajemy do kurczaka. Polewamy łyżką sosu sojowego, dodajemy sól i pieprz. Marynujemy min. 30 minut.
2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, ok. 30 minut.
3. Na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego pora. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, dodajemy do uduszonych wcześniej produktów. Posypujemy kukurydzą. Całość mieszamy.
4. Kurczaka pieczemy w piekarniku (180 stopni, góra-dół, termoobieg, ok. 10-15 min). Dodajemy do warzyw. Przyprawiamy do smaku.



5 komentarzy:

  1. Pyszne danie :)

    Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie: www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania :-) pyszne i pełne zdrowia, smaków i aromatów :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko - właśnie o to chodzi, żeby było pyszne, zdrowe i smaczne :)

      Usuń