piątek, 5 września 2014

Czekoladowo - jagodowa rozkosz

Mężowi zachciało się słodkiego. Pierwszy pomysł, jaki mi przyszedł do głowy to muffinki. A ze względu, że w lodówce wszystko było powstały babeczki czekoladowo-jagodowe. Do dziś została tylko jedna, więc zdjęcie trochę skromne. Skoro tak szybko zniknęły pewnie muszą być dobre. Ja się nie skusiłam, więc nie wiem :)

Składniki (na 6 muffinek):
10 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
75 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
połowa opakowania cukru waniliowego
2 łyżki kakao
połowa gorzkiej czekolady
1 jajko
90 ml mleka 2%
mrożone lub świeże owoce (mogą być maliny, truskawki, jagody)
1. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra, dół, termoobieg).
2. Masło rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy. Mleko ubijamy z jajkiem w miseczce.
3. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao mieszamy, do momentu aż wszystkie składniki się połączą.  
4. Do sypkich składników dodajemy składniki mokre (mleko + jajko). Delikatnie mieszamy. Dodajemy roztopione, ostudzone masło i posiekaną czekoladę. Całość powinna być lekko grudkowata.
5. Do papilotek wkładamy po ok. 1 łyżce przygotowanej masy, posypujemy owocami, zakrywamy resztą masy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 22 minut (do suchego patyczka).

2 komentarze:

  1. Ja zabieram jedną :-) pysznie wygląda :-) zjem ją jutro do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń