poniedziałek, 17 listopada 2014

Jak smakowicie zacząć dzień, czyli.. pomysł na omlet w stylu śródziemnomorskim

Uwielbiam kolorowe śniadania. Nie dość, że smakują zdecydowanie lepiej, to sama ślinka cieknie na ich widok. Kiedy rano mam więcej czasu lubię zrobić bardziej kreatywne śniadanie. Omlety uwielbiam, zarówno na słono i na słodko. Ta propozycja jest jedną z moich ulubionych. Jajko doskonale się sprawdza na śniadanie, bo to źródło pełnowartościowego białka. Zawiera wszystkie 8 aminokwasów egzogennych, czyli takich których nasz organizm sam nie wytwarza i musimy je dostarczyć z pokarmem.

Składniki (na 1 porcję):
jeden duży pomidor 
  10 oliwek (mogą być i zielone i czarne)
 mały ząbek czosnku
2 jajka
 sól 
  łyżeczka oliwy 
świeża bazylia
Przygotowanie:
1. Pomidory i oliwki kroimy w kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pomidory i oliwki. Jak odparuje woda z pomidorów dodajemy czosnek i smażymy chwilę.
3. Jajka wbijamy do kubeczka i roztrzepujemy widelcem. Wbijamy na patelnię, solimy i smażymy aż się zetną. Omleta nie przekręcamy na drugą stronę, tylko składamy na pół. 

11 komentarzy:

  1. Takie śniadania to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kolorowe jedzenie zachęca dużooo bardziej niż smutne, jednostajne..
    wieki nie jadłam omletu, musze się w końcu skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne śniadanko i bardzo wartościowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. już dawno nie robiłam takiego omleta, a przecież jest taki pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda;)) Muszę kiedyś zrobić! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie moje smaki :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. omlety uwielbiam! :) są też świetnym obiadem :)

    OdpowiedzUsuń