sobota, 4 października 2014

Pieczone udka z kurczaka z masłem

Od samego rana zastanawiałam się co wykombinować na obiad. Z racji, iż mam ostatnią wolną sobotę chciałam ją wykorzystać w stu procentach. W ostatniej chwili przypomniałam sobie, że dostałam od mamy świeżutkie udka i leżą sobie w zamrażarce. Odmroziły się w szybkim tempie i mogłam przystąpić do działania. Z marynatą troszkę pokombinowałam i opłacało się. Smak wyszedł obłędny. Takiego kurczaka trzeba po prostu spróbować! Do tego świeża sałata i zapiekane ziemniaczki. Pychota !

Składniki:
2 udka, 2 podudzia
połowa główki czosnku
pół kostki masła
marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz




Przygotowanie:
1. Udka myjemy i osuszamy.
2. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy mięso (również pod skórą).
3. Masło dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy pod skórkę (będzie wtedy chrupiąca, a mięso soczyste).
4, Mięso wykładamy na patelnię i kładziemy przekrojoną na pół główkę czosnku (nie obieramy jej - całość zostawiamy w łupinach).
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół) przez ok. 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. 

Czosnek, który upiekł się wraz z mięsem powinien mieć konsystencję masła. Warto posmarować nim kurczaka - zdecydowanie podkreśli smak :)

Przy pieczeniu udek warto wrzucić do nich pokrojone w talarki ziemniaki. Można posypać je dowolnymi przyprawami (ja użyłam przyprawy do dań z ziemniaków + sól). Nie trzeba ich polewać już oliwą z oliwek, ponieważ wytworzy się sos z udek i dzięki niemu ziemniaki będą miały fajny posmak.

Do całości polecam sałatę masłową z dodatkiem sera mozzarelli, pomidora i czerwonej papryki.

9 komentarzy:

  1. Fajna marynata, pieczone udka zawsze są dobrym pomysłem na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super obiadek :-) lubię takie smaki i jeszcze mój czosnek :-) dodaje go prawie wszędzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone udka z masłem to coś pysznego ,prezentują się smakowicie
    Wspaniałe, danie obiadowe do tego talarki ziemniaków, ech tylko zajadać
    Pozdrawiam )

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię takiego kurczaka, dosyć prosty i wszystkim smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. taki maślany i aromatyczny kurczak musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczony kurczak z masełkiem rozpływający się w ustach....pycha obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham kurczaka, wygląda niezwykle apetycznie:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie, z chęcią bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń