czwartek, 4 września 2014

Szybki lunch box do pracy i kilka słów o makaronie

Makaron uwielbiam, mogłabym go jeść właściwie codziennie. W ostatnich miesiącach przerzuciłam się na makaron pełnoziarnisty, który zdecydowanie różni się wartością odżywczą w porównaniu ze zwykłym makaronem. Większość z nas uważa, że ten produkt jest bardzo tuczący. Otóż nie. W 100g makaronu jest ok. 350 kcal, ale podczas gotowania zwiększa się jego objętość, a tym samym kalorie ulegają zmniejszeniu. Z wielu przeczytanych artykułów poświęconych makaronom wywnioskowałam, że dietetycy jak najbardziej polecają go osobom stosującym zdrowe odżywianie. Makaron pełnoziarnisty charakteryzuje się tym, iż zdecydowanie przez dłuższy czas pozwala utrzymać uczucie sytości, czego w przypadku zwykłego makaronu nie ma. Jest bardziej delikatniejszy, ma bardziej charakterystyczny smak, nie skleja się podczas gotowania. Zawiera w sobie dużą ilość witamin: magnes, fosfor, kwas foliowy, cynk. Same zalety.


Lunch box, który przedstawiam poniżej, przy dobrej organizacji można przygotować w ciągu 20 minut. Jest delikatny, smaczny, łatwy w przygotowaniu. Składniki są ogólnodostępne, można znaleźć je w każdym sklepie.

MAKARON Z KURCZAKIEM Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ

Produkty (dla 1 osoby):
100 g fileta z kurczaka / 99 kcal
szklanka makaronu pełnoziarnistego / ok. 170 kcal
połowa pomidorów z puszki, krojonych / 70 kcal
papryka czerwona / 40 kcal
ząbek czosnku 
połowa cebuli / 20 kcal
połowa sera mozzarella / 111 kcal
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, bazylia (może być świeża)

Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, oliwą. Odstawiamy na ok. 30 minut.
2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
3. Rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. Cebulę i paprykę kroimy w większą kostkę. Czosnek wyciskamy. Na patelnie wrzucamy cebulę, a po jej zeszkleniu paprykę i czosnek. Smażymy do miękkości papryki. Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy ok. 5 minut.
4. Kurczaka pieczemy w piekarniku (ok. 15 minut, 180 stopni, termoobieg) lub smażymy na łyżeczce oliwy z oliwek.
5. Do sosu pomidorowo-paprykowego dodajemy mięso oraz ugotowany makaron i pokrojoną mozzarellę. Doprawiamy do smaku (uwaga ! dodajemy małą ilość soli ze względu, iż kurczak i makaron były solone).

Obiad idealny i na ciepło i na zimno. Kaloryczność 1 porcji: 510 kcal.


2 komentarze: