czwartek, 18 września 2014

Kasza kuskus z warzywami i tymiankowym kurczakiem

O tym, że kasze zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik wie chyba większość z nas. W teorii może to brzmi bardzo zachęcająco, ale niestety gorzej jest z praktyką. Większość z nas za kaszami nie przepada. Wolimy je zastąpić makaronem, ryżem czy ziemniakami. Wiele lat temu kasza zajmowała pierwsze miejsce w każdym domu: była podstawowym składnikiem do mięsa, farszów czy pierogów. Dziś jest trochę inaczej. W moim rodzinnym domu kasz właściwie się nie jadało, bo większość z nas na ich widok się krzywiła. Do dnia dzisiejszego moja mama nie może uwierzyć, że je teraz jadam :). Sama na początki nie miałam pojęcia, że ich oferta jest aż tak bogata. Dostępne są m.in: kasza jaglana, gryczana, kukurydziana, manna, kuskus, jęczmienna. 
Pod względem wartości odżywczych nawet nie ma ich co porównywać z ryżem czy makaronem (nie wspominając już o ziemniakach), bo zdecydowanie przebijają ich o głowę. Zawierają duże ilości skrobi, błonnika, witamin z grupy B, fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Powinny być nieodłącznym elementem każdego zdrowego odżywiania. 

Kasza kuskus jest jedną z moich ulubionych, przede wszystkim na czas przygotowania i smak. Wystarczy ją zalać bulionem czy wodą, odczekać 5 minut i gotowe. Produkowana jest z twardej pszenicy durum i zawiera duże ilości białka. Idealna jest na śniadanie lub na porządną porcję obiadową. Poniżej przedstawiam propozycję na obiad: kasza kuskus z warzywami i tymiankowym kurczakiem.


Składniki (na 1 porcję):
KASZA:
pół szklanki kaszy kuskus
szklanka bulionu
połowa czerwonej cebuli
pół szklanki mrożonego zielonego groszku
pół czerwonej papryki
łyżka oliwy z oliwek z suszonych pomidorów
4 suszone pomidory
ząbek czosnku
przyprawy: sól, pieprz

KURCZAK:
100 g fileta z kurczaka
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka miodu
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki tymianku
ząbek czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Kaszę kuskus zalewamy bulionem. Odstawiamy na ok. 5 minut.
2. Przygotowujemy marynatę do kurczaka: oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny, tymianek, posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz mieszamy ze sobą i marynujemy fileta. Odstawiamy na minimum 30 minut. Po tym czasie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 30 minut od czasu do czasu polewając go sosem, który powstał w trakcie pieczenia.
3. Na oliwie z suszonych pomidorów podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, czerwoną paprykę i mrożony groszek. Całość dusimy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy kaszę kuskus i przyprawiamy do smaku. Podajemy z upieczonym kurczakiem.

Sam kurczak idealnie będzie się komponował solo jako główne danie czy też dodatek do sałatki. Wychodzi bardzo soczysty i aromatyczny.

   Obiad idealny zarówno na ciepło jak i na zimno.

8 komentarzy:

  1. Lubię kaszę kuskus za to, że szybko można ją przygotować, dla mnie danie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuskus kocham, drób również-połączenie świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewelinko ale pysznie to zrobiłaś :-) ja uwielbiam kuskus i często sobie robię takie sałatki do pracy, lub dania na obiad :-) rewelacyjne połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że danie nie tylko fit, ale i smakowite. Bardzo fajne połączenie. Kasza kuskus jest dobra na wszystko a przede wszystkim błyskawiczna w przygotowaniu. Jedna z moich ulubionych, po jaglanej :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham tą kaszę! wspaniałe danie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy i bardzo apetyczny przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  7. kuskus często gości w menu :) pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń