środa, 10 września 2014

FIT lunch box: Makaron z warzywami, jogurtem naturalnym i pestkami słonecznika

Kto śledzi mojego bloga od początku bardzo dobrze wie, że makarony uwielbiam. Dziś danie całkowicie bezmięsne (dla wielkich fanów mięsa można dorzucić np. grilowanego fileta z kurczaka ;)). Super smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne będzie też na kolację. Nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu (przygotowanie zajmie max 20 min.). Marchewka chodziła za mną już od dawna, cukinię i jogurt miałam i tak powstało pyszne fit jedzonko.

Składniki (1 porcja):
pół cukini 
1 marchewka
3 suszone pomidory
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
ząbek czosnku
szklanka pełnoziarnistego makaronu 
połowa małego jogurtu naturalnego
łyżka pestek słonecznika
sól, pieprz

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cukinie ścieramy na tarce, w taki sposób, aby powstały nam cienkie paseczki. Marchewkę kroimy w cienkie talarki.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów, dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidorki, marchewkę i cukinię. Wszystko solimy i smażymy do miękkości marchewki.
3. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy do warzyw. Mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i całość gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty. Doprawiamy do smaku pieprzem. Przed podaniem posypujemy ziarnami słonecznika.

7 komentarzy: