wtorek, 16 września 2014

FIT filet z kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Kurczak jest mięsem, które uwielbiam. Towarzyszy on większości dań, które przygotowuje. Drób jest idealny dla osób będących na diecie czy też zdrowo się odżywiających. Mięso zawiera spore ilości białka, które są bardzo przyswajalne dla organizmu a ponadto jest niskokaloryczny.
Kurczak jest bardzo szybki w przygotowaniu i jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu. Jest delikatny i soczysty, w połączeniu z sosem całość komponuje się idealnie.
Do tego brązowy ryż, kasza gryczana lub pełnoziarnisty makaron i idealny obiad gotowy.

Składniki (na 1 porcję):
100 g fileta z kurczaka
3 pieczarki
mała cebulka
ząbek czosnku
połowa czerwonej papryki
łyżka oliwy z oliwek
łyżka sosu sojowego
100 ml śmietany 12%
100 ml bulionu lub przegotowanej wody
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
sól, pieprz 
natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Kurczaka kroimy w większą kostkę. Dodajemy do niego posiekany ząbek czosnku, sos sojowy, sól, pieprz. Marynujemy min. 30 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w talarki. Podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość dusimy ok. 5 minut pod przykryciem. Do warzyw dodajemy zamarynowanego kurczaka. Wszystko gotujemy na małym ogniu dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego w biały.
3. W miseczce mieszamy śmietanę, bulion /wodę, mąkę w taki sposób, aby nie powstały grudki. Powoli dodajemy do kurczaka z warzywami i gotujemy 5 minut. Doprawiamy do smaku.

4 komentarze: