poniedziałek, 8 września 2014

Chrupiące i delikatne gofry

Gofry kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami. Można do nich dodać wszystko, co się lubi: bitą śmietanę, dżem, sezonowe owoce, miód, cukier puder lub po prostu wcinać je solo. Ciasto jest przepyszne, delikatne i chrupiące. Wczoraj mieliśmy z mężem smakowitą niedzielę w towarzystwie tych słodkości :)

Składniki (wychodzi ok. 5 -6 gofrów):
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty soli
2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jaja
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 i 1/3 szklanki mleka 2% 

1. Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
2. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, cukier puder (kryształ). Całość mieszamy. Dodajemy żółtka, olej i mleko. Miksujemy na gładką masę.
3. Do ciasta dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników.
4. Rozgrzewamy gofrownicę (u mnie był toster z wymiennymi blaszkami). Wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 3-4 minuty. Podajemy z tym co najbardziej lubimy :)

11 komentarzy:

  1. Gofry to dla mnie smak wakacji, dlatego tak bardzo je lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj taaak... przypominają niesamowicie wakacje i beztroskie czasy

      Usuń
  2. Ale pyszności, Ewelinko i jak tu przegladać takie smakołyki wieczorem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, mnie tez gofry kojarzą się z wakacyjną beztroską, szkoda, że taki fajny okres mamy za sobą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula - nigdy nie jest za późno na małe szaleństwa, trzeba korzystać z życia !

      Usuń
  4. Mnie gofry też kojarzą się z wakacyjną beztroska, szkoda, że ten okres mamy prawie za sobą...

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za pyszności :) Wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham gofry, koniecznie chrupiące z bitą śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń