poniedziałek, 27 października 2014

Pełnowartościowe śniadanie / pełnowartościowa kolacja

Tosty chodziły już za mną od bardzo dawna. Byłam ciekawa ich smaku w połączeniu z domowym chlebem na zakwasie. Smak wyszedł obłędny. W tostach ilość składników możemy dowolnie modyfikować. Właściwie większości z nas kojarzą się one z czymś tuczącym i niezdrowym, ale gdy zamienimy chleb tostowy na domowy chleb na zakwasie, to możemy je wcinać bez większych wyrzutów sumienia :)


Składniki:
łyżka masła
2 liście sałaty
2 plasterki chudej wędliny
2 plasterki sera mozzarella
2 plasterki pomidora
4 listki świeżej bazylii

Przygotowanie:
Obie kromki smarujemy masłem. Na jednej układamy składniki (w kolejności, w jakiej zostały podane) i przykrywamy drugą kanapką. Wkładamy do nagrzanego opiekacza. Po kilku minutach tosty będą gotowe.



7 komentarzy:

  1. ja też często zamiast bezwartościowego chleba tostowego, wkładam do tostera dobry, porządny chleb i mam pyszne i zdrowe tosty :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne kanapeczki :-) też lubię tworzyć takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie idę jeść kolację i już chyba wiem co zrobię do jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo często robię tosty z chleba orkiszowego, żeby nie zmarnować i odświeżyć.
    Lubię je nawet bardziej niż z bułek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tosty- jak ja je uwielbiam, ale bym zjadła. Nie masz nawet pojęcia jakiego "smaka"mi narobiłaś. No, no- odwiedzanie blogów kulinarnych zawsze niesie za sobą ryzyko, że coś nas właśnie tak urzecze. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno tostów już nie jadłam, teraz mam smaka:)

    OdpowiedzUsuń