sobota, 25 października 2014

Odchudzone kotlety na obiad lub do hamburgerów (z indyka)

Hamburgery... kto ich nie lubi ? Nie jeden z nas ma swoją "sprawdzoną" restaurację, czy budkę, w której serwują najlepsze w mieście fast-foody. Ale czy wiecie dokładnie z czego jest wszystko zrobione ? Jak jest przygotowane mięso ? Jak są przechowywane dodatki ? Uwierzcie mi, że wolicie nie wiedzieć. Widziałam i od tej pory powiedziałam im stanowcze NIE ! Ale czasem przychodzi smak na porządna porcję fast-fooda. Taka też pojawia się u mnie w domu, ale w wersji odchudzonej i przede wszystkim zdrowej. Wtedy wiem co jem. Dziś przepis na podstawę hamburgera - czyli mięsko. Wersja odchudzona, bo z indyka. Takie kotleciki też są idealne na drugie danie w połączeniu z sałatą i pieczonymi ziemniaczkami. Pyszooota !!

Składniki (4 porcje):
500 g mielonego mięsa z piersi indyka
1 jajko
2 łyżki mielonego lnu
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 średnia czerwona cebula
3 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
przyprawa do mięsa mielonego
sól, pieprz

Przygotowanie:
W miseczce mieszamy mięso z musztardą, posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Dodajemy jajko i mielony len. Masę wyrabiamy ręką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie formujemy w dłoniach okrągłe kotlety. Grillujemy na patelni z obu stron.

Gotowe ! :)

22 komentarze:

  1. Drobiowe mięso świetnie łączy się z musztardą, dodaje wyrazu kotlecikom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już dawno wiem, co jem. Przerażenie bierze, kiedy się słyszy o tym czego nie powinno być w niektórych potrawach i wyrobach, a jednak się znajduje. Twoje kotleciki i to jeszcze z indyka... pychota :) i do tego surówka... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę, że nie tylko ja dodaję musztardę do drobiu:) świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fast foody są świetne, ale tylko takie przygotowane w domu, to prawda, że dopiero wtedy wiemy, co jemy, kocham takie hamburgery, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zdrowe hamburgery? jestem na tak :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A u mnie nie chcą jeść z musztardą. Takie cymesy :)) Kotleciki prezentują się znakomicie !

    OdpowiedzUsuń
  7. No i to mi się podoba. Nie trzeba mieć wyrzutów sumienia, nawet gdy zdarzy nam się wpałaszować ich więcej, niż się przewidywało ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię mięso indyka w tej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  9. Raz na jakiś czas fast-food nie jest taki zły :)
    A taki domowy oczywiście to niebo w gębie i jeszcze odchudzone kolety- bomba.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dość, ze zdrowiej to nadal pysznie, lubię to! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja mama robi podobne dla bratanic, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Musiały być pyszne! Indyk i te dodatki! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ah, takie kotleciki to ja rozumiem :-) fajny dodatek musztardy!

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja baaardzo lubię, ale te domowe, te z mięsa i chleba :D
    Super pomysł, kotlet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Indyk świetnie się sprawdza w burgerach :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajne kotlety :) Też często wybieram indyka do swoich potraw.

    OdpowiedzUsuń
  17. :) Bardzo często robimy podobnie, więc wiemy, że to czym dziś kusisz jest przepyszne! :)
    Wygląda bardzo zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. zawsze lepiej przygotować w domu niż jeść jakieś paskudztwa ... Bardzo dobry miałaś pomysł, popieram!

    OdpowiedzUsuń