Hamburgery... kto ich nie lubi ? Nie jeden z nas ma swoją "sprawdzoną" restaurację, czy budkę, w której serwują najlepsze w mieście fast-foody. Ale czy wiecie dokładnie z czego jest wszystko zrobione ? Jak jest przygotowane mięso ? Jak są przechowywane dodatki ? Uwierzcie mi, że wolicie nie wiedzieć. Widziałam i od tej pory powiedziałam im stanowcze NIE ! Ale czasem przychodzi smak na porządna porcję fast-fooda. Taka też pojawia się u mnie w domu, ale w wersji odchudzonej i przede wszystkim zdrowej. Wtedy wiem co jem. Dziś przepis na podstawę hamburgera - czyli mięsko. Wersja odchudzona, bo z indyka. Takie kotleciki też są idealne na drugie danie w połączeniu z sałatą i pieczonymi ziemniaczkami. Pyszooota !!
Składniki (4 porcje):
500 g mielonego mięsa z piersi indyka
1 jajko
2 łyżki mielonego lnu
2 łyżeczki ostrej musztardy
1 średnia czerwona cebula
3 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
przyprawa do mięsa mielonego
sól, pieprz
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy mięso z musztardą, posiekaną drobno cebulką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Dodajemy jajko i mielony len. Masę wyrabiamy ręką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie formujemy w dłoniach okrągłe kotlety. Grillujemy na patelni z obu stron.
Gotowe ! :)
Drobiowe mięso świetnie łączy się z musztardą, dodaje wyrazu kotlecikom :)
OdpowiedzUsuńJa już dawno wiem, co jem. Przerażenie bierze, kiedy się słyszy o tym czego nie powinno być w niektórych potrawach i wyrobach, a jednak się znajduje. Twoje kotleciki i to jeszcze z indyka... pychota :) i do tego surówka... :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że nie tylko ja dodaję musztardę do drobiu:) świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńFast foody są świetne, ale tylko takie przygotowane w domu, to prawda, że dopiero wtedy wiemy, co jemy, kocham takie hamburgery, mniam:)
OdpowiedzUsuńzdrowe hamburgery? jestem na tak :D
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki :-) lubię takie :-)
OdpowiedzUsuńA u mnie nie chcą jeść z musztardą. Takie cymesy :)) Kotleciki prezentują się znakomicie !
OdpowiedzUsuńNo i to mi się podoba. Nie trzeba mieć wyrzutów sumienia, nawet gdy zdarzy nam się wpałaszować ich więcej, niż się przewidywało ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńEkstra pomysł, super te burgery
OdpowiedzUsuńLubię mięso indyka w tej postaci.
OdpowiedzUsuńRaz na jakiś czas fast-food nie jest taki zły :)
OdpowiedzUsuńA taki domowy oczywiście to niebo w gębie i jeszcze odchudzone kolety- bomba.
Nie dość, ze zdrowiej to nadal pysznie, lubię to! :)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi podobne dla bratanic, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne! Indyk i te dodatki! Mniam:)
OdpowiedzUsuńah, takie kotleciki to ja rozumiem :-) fajny dodatek musztardy!
OdpowiedzUsuńa ja baaardzo lubię, ale te domowe, te z mięsa i chleba :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, kotlet idealny :)
Indyk świetnie się sprawdza w burgerach :)
OdpowiedzUsuńteż często robię z indyka :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne kotlety :) Też często wybieram indyka do swoich potraw.
OdpowiedzUsuń:) Bardzo często robimy podobnie, więc wiemy, że to czym dziś kusisz jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco! :)
zawsze lepiej przygotować w domu niż jeść jakieś paskudztwa ... Bardzo dobry miałaś pomysł, popieram!
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń