Okres jesienny jest najlepszym czasem do przygotowania wielu przetworów. Ostatnio z mamą zabrałyśmy się za wykonanie domowego koncentratu pomidorowego, który w smaku nie jest w stanie dorównać temu, który stoi na półkach w sklepie. Pomidory są teraz najsmaczniejsze i najtańsze, więc warto z tego skorzystać. To jest właśnie ten smak, za którym najbardziej tęsknimy zimą jedząc pomidory z importu.
Przecier pomidorowy wykonałyśmy z pomidorów lima, ponieważ są one najbardziej mięsiste, zawierają niewiele soku i są słodkie.
Domowy koncentrat może być bazą do zupy pomidorowej, sosu do makaronu czy też sosu do pizzy/zapiekanek. Warto poświęcić mu większą chwilę, ponieważ jego smak jest niezastąpiony.
Składniki:
5 kg pomidorów odmiany lima
2 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku z głębokim dnem, dodajemy sól, cukier i gotujemy do momentu, aż rozpadną się całkowicie i większa część soku odparuje (u nas było to ok. 1,5 godziny).
2. Po tym czasie pomidory przecieramy przez sito z gęstymi oczkami. Przekładamy ponownie do garnka i gotujemy do momentu, aż nam zgęstnieją.
3. Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy ok. 15 minut od momentu zagotowania wody.
Smacznego :)
o, ja też mam zamiar wziąść się za koncentrat :) domowe - najlepsze!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności, koncentratu uzywam bardzo często, bo dużo gotuję po włosku, muszę zrobić swój:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Warto robić takie przetwory na zimę!
OdpowiedzUsuńNajlepszy : )
OdpowiedzUsuńWszystko co domowe jest o niebo lepsze! Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)
Domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńRobię co roku, bo zupaka pomidorowa w zimie smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńPyszny, do zupy, sosów jak znalazł :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam taki domowy przecier, jest najlepszy :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa w tym roku również zrobiłam. Jest pyszny :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńI wiesz,co jesz:)
OdpowiedzUsuń