piątek, 19 września 2014

Tradycyjne naleśniki - przepis podstawowy

Naleśniki uwielbia chyba każdy z nas. Wcale się temu nie dziwię, bo są smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Są doskonałym rozwiązaniem na każdą porę dnia - śniadanie, obiad, kolację czy też deser. Można je łączyć z rozmaitymi dodatkami. Mogą być w wersji na słodko: z dodatkiem dżemów, twarogów, bakali lub wersji na słono: z farszem mięsnym, grzybowym, szpinakowym etc. Idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są świetne po odgrzaniu na drugi dzień w piekarniku czy na patelni.  Tradycyjny naleśnik powinien być cienki i chrupiący, nie powinien się rwać i nie może pływać w tłuszczu.

Składniki (na ok. 10 sztuk):
150 gram mąki - typ 500
250 ml mleka 2%
2 jajka
125 ml wody gazowanej
szczypta soli
oliwa z oliwek 

 1. Do przesianej mąki dodajemy jajka, mleko i sól. Całość miksujemy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut.
2. Przed samym smażeniem dodajemy wodę gazowana w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
3. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. 
4. Dodajemy ulubiony farsz, zawijamy w rulon lub trójkąt i zajadamy :)

11 komentarzy:

  1. Te tradycyjne są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na słono i słodko ,codziennie ,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. naleśniki? zawsze mamy na nie ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, tak. Ja też zaliczam się do tych co lubią naleśniki. Zrobiłaś pyszne. Ummm, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogłabym jeść dzień dnia w różnej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham naleśniki :-) mogłabym je jeść chyba codziennie, tylko zmieniałabym nadzienie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No pewnie - ja też je uwielbiam. Szczególnie na słodko. Pycha : )

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepsze! robię je zawsze kiedy nie mam nic i jem z dżemem albo ketchupem;p

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam nalesniki :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń