Naleśniki uwielbia chyba każdy z nas. Wcale się temu nie dziwię, bo są smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Są doskonałym rozwiązaniem na każdą porę dnia - śniadanie, obiad, kolację czy też deser. Można je łączyć z rozmaitymi dodatkami. Mogą być w wersji na słodko: z dodatkiem dżemów, twarogów, bakali lub wersji na słono: z farszem mięsnym, grzybowym, szpinakowym etc. Idealnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są świetne po odgrzaniu na drugi dzień w piekarniku czy na patelni. Tradycyjny naleśnik powinien być cienki i chrupiący, nie powinien się rwać i nie może pływać w tłuszczu.
Składniki (na ok. 10 sztuk):
150 gram mąki - typ 500
250 ml mleka 2%
2 jajka
125 ml wody gazowanej
szczypta soli
oliwa z oliwek
1. Do przesianej mąki dodajemy jajka, mleko i sól. Całość miksujemy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut.
2. Przed samym smażeniem dodajemy wodę gazowana w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
3. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
4. Dodajemy ulubiony farsz, zawijamy w rulon lub trójkąt i zajadamy :)
Te tradycyjne są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNa słono i słodko ,codziennie ,mniam.
OdpowiedzUsuńnaleśniki? zawsze mamy na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńOj, tak. Ja też zaliczam się do tych co lubią naleśniki. Zrobiłaś pyszne. Ummm, mniam:)
OdpowiedzUsuńMogłabym jeść dzień dnia w różnej wersji ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńKocham naleśniki :-) mogłabym je jeść chyba codziennie, tylko zmieniałabym nadzienie :-)
OdpowiedzUsuńMam identycznie :)
UsuńNo pewnie - ja też je uwielbiam. Szczególnie na słodko. Pycha : )
OdpowiedzUsuńnajlepsze! robię je zawsze kiedy nie mam nic i jem z dżemem albo ketchupem;p
OdpowiedzUsuńuwielbiam nalesniki :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń