piątek, 12 września 2014

Tradycyjne gołąbki z sosem pieczarkowym

Smak gołąbków jest jedyny w swoim rodzaju. Nie można go zastąpić niczym innym. Wszędzie są robione praktycznie tak samo, a w każdym domu smakują inaczej. Każdy ma swoją recepturę na ich przygotowanie. Są pracochłonne i wymagają poświęcenia dużej ilości czasu, ale są grzechu warte :)

Moja receptura, a właściwie receptura mojej mamy wygląda następująco:

Składniki:
młoda kapusta

farsz:
1/2 kg fileta z indyka
2 woreczki białego ryżu (200 g)
cebula 
oliwa z oliwek
przyprawy: słodka papryka, pieprz, sól

sos:
1/2 kg pieczarek
mała cebula
oliwa z oliwek
łyżka śmietany 12%
przyprawy: sól, pieprz


Przygotowanie:
1. FARSZ: Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Dodajemy zmielone mięso z indyka, podsmażamy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Dzięki temu, że tradycyjne mięso wieprzowe zostało zastąpione filetem z indyka gołąbki są zdecydowanie mniej kaloryczne !!

2. KAPUSTA: Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę wyciągamy i lekko studzimy. Z kapusty zdejmujemy liście, układamy na każdym farsz i zawijamy w gołąbki (kształt chyba każdy zna ;))
3. Na dno garnka wykładamy kilka liści kapusty a na nich układamy ciasno wcześniej przygotowane gołąbki. Zalewamy wodą (najlepiej tą, w której gotowała się kapusta). Gołąbki gotujemy ok. 45 minut. Jeżeli kapusta będzie jeszcze twarda należy je dłużej przytrzymać na ogniu.

4. SOS: Pieczarki kroimy w cienkie talarki, a cebulkę w drobną kostkę. Całość podsmażamy na oliwie z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podlewamy wodą (może być ta z ugotowanej kapusty). Zagęszczamy śmietaną. W przypadku, gdy sos będzie zbyt rzadki dodajemy do śmietany łyżkę mąki, wlewamy do sosu i zagęszczamy.

16 komentarzy:

  1. A wiesz, że ten sos to świetna alternatywa dla pomidorowego....muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ale mi narobiłaś smaku na gołąbki, mniam :-) muszę się zebrać i zrobić, pyszny sosik :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość, że gołąbki to jeszcze z sosem pieczarkowym :) rozpieszczasz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam straszną ochotę na gołąbki, przeraża mnie tylko czas przygotowania :) Chyba w któryś weekend muszę się za nie zabrać, tym bardziej że twój przepis i zdjęcia kuszą niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pieczarkowym sosem nie jadłam :) A gołąbki wielbię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne te gołąbki zrobiłaś. Na pewno z mięsem z indyka są delikatniejsze niż z mięsem wieprzowym. Sosik do tego... mniam... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze robię z pomidorowym sosem, ale pieczarkowy też musi być pyszny ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. tak mnie zaispirowałaś ze dzis zrobilam swoje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. W moim rodzinnym domu gołąbki zawsze jadało się w sosie pomidorowym, ewentualnie w sosie własnym... pieczarki to dla mnie coś nowego, ale chętnie wypróbuję pomysł:)

    OdpowiedzUsuń