Moja receptura, a właściwie receptura mojej mamy wygląda następująco:
Składniki:
młoda kapusta
farsz:
1/2 kg fileta z indyka
2 woreczki białego ryżu (200 g)
cebula
oliwa z oliwek
przyprawy: słodka papryka, pieprz, sól
sos:
1/2 kg pieczarek
mała cebula
oliwa z oliwek
łyżka śmietany 12%
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
1. FARSZ: Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Dodajemy zmielone mięso z indyka, podsmażamy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Dzięki temu, że tradycyjne mięso wieprzowe zostało zastąpione filetem z indyka gołąbki są zdecydowanie mniej kaloryczne !!
Dzięki temu, że tradycyjne mięso wieprzowe zostało zastąpione filetem z indyka gołąbki są zdecydowanie mniej kaloryczne !!
2. KAPUSTA: Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej
wodzie. Ugotowaną kapustę wyciągamy i lekko studzimy. Z kapusty zdejmujemy liście, układamy na każdym farsz i zawijamy w gołąbki (kształt chyba każdy zna ;))
3. Na dno garnka wykładamy kilka liści kapusty a na nich układamy ciasno wcześniej przygotowane gołąbki. Zalewamy wodą (najlepiej tą, w której gotowała się kapusta). Gołąbki gotujemy ok. 45 minut. Jeżeli kapusta będzie jeszcze twarda należy je dłużej przytrzymać na ogniu.
4. SOS: Pieczarki kroimy w cienkie talarki, a cebulkę w drobną
kostkę. Całość podsmażamy na oliwie z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem, podlewamy wodą (może być ta z ugotowanej kapusty).
Zagęszczamy śmietaną. W przypadku, gdy sos będzie zbyt rzadki dodajemy
do śmietany łyżkę mąki, wlewamy do sosu i zagęszczamy.
A wiesz, że ten sos to świetna alternatywa dla pomidorowego....muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, polecam ;)
UsuńOj ale mi narobiłaś smaku na gołąbki, mniam :-) muszę się zebrać i zrobić, pyszny sosik :-)
OdpowiedzUsuńSosik super się komponuje :)
UsuńNie dość, że gołąbki to jeszcze z sosem pieczarkowym :) rozpieszczasz :)
OdpowiedzUsuńSama pychotka !! :)
UsuńMam straszną ochotę na gołąbki, przeraża mnie tylko czas przygotowania :) Chyba w któryś weekend muszę się za nie zabrać, tym bardziej że twój przepis i zdjęcia kuszą niesamowicie!
OdpowiedzUsuńNaprawdę warte są poświęcenia czasu :)
UsuńAleż bym się wprosiła:)
OdpowiedzUsuńzapraszam :)
UsuńZ pieczarkowym sosem nie jadłam :) A gołąbki wielbię ;)
OdpowiedzUsuńPyszne te gołąbki zrobiłaś. Na pewno z mięsem z indyka są delikatniejsze niż z mięsem wieprzowym. Sosik do tego... mniam... :)
OdpowiedzUsuńZawsze robię z pomidorowym sosem, ale pieczarkowy też musi być pyszny ;))
OdpowiedzUsuńtak mnie zaispirowałaś ze dzis zrobilam swoje:)
OdpowiedzUsuńSuper ! Jak wyszły ?
UsuńW moim rodzinnym domu gołąbki zawsze jadało się w sosie pomidorowym, ewentualnie w sosie własnym... pieczarki to dla mnie coś nowego, ale chętnie wypróbuję pomysł:)
OdpowiedzUsuń