BRĄZOWY RYŻ Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
Składniki (na 1 porcję):
50 g brązowego ryżu
100 g fileta z kurczaka
2 pomidory
ząbek czosnku
czerwona cebula
1/3 białej części pora
1 papryka
pół puszki małej kukurydzy
łyżka sosu sojowego
oliwa z oliwek
przyprawy: pieprz, sól
1. Fileta z kurczaka kroimy w cienkie paski lub kostkę. Ząbek czosnku drobno siekamy. Dodajemy do kurczaka. Polewamy łyżką sosu sojowego, dodajemy sól i pieprz. Marynujemy min. 30 minut.
2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, ok. 30 minut.
3. Na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego pora. Dusimy pod przykryciem 5 minut. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, dodajemy do uduszonych wcześniej produktów. Posypujemy kukurydzą. Całość mieszamy.
4. Kurczaka pieczemy w piekarniku (180 stopni, góra-dół, termoobieg, ok. 10-15 min). Dodajemy do warzyw. Przyprawiamy do smaku.
Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie: www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
Uwielbiam takie dania :-) pyszne i pełne zdrowia, smaków i aromatów :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko - właśnie o to chodzi, żeby było pyszne, zdrowe i smaczne :)
UsuńSmacznie ,nawet bardzo.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
Usuń