wtorek, 2 września 2014

LUNCH BOX: Kasza - warzywa - kurczak

Większość przepisów, które są tu zamieszczane są propozycją na obiad, który można zjeść zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonale wiem, jak trudno jest zrobić pyszny obiad do pracy, gdzie nie ma możliwości jego podgrzania. Męczyłam się z tym tematem przez 2 lata. Teraz to właściwie pikuś, tak naprawdę nie ma w tym nic trudnego. Wystarczy zarezerwować około 20 minut dzień wcześniej i obiadek jest jak znalazł.
Jedną z propozycji jest dzisiejszy przepis: kasza gryczana z warzywami i grillowanym kurczakiem. Zapraszam.


Składniki (na 1 osobę):
Kurczak:
100 g fileta z kurczaka
ząbek czosnku
łyżka sosu sojowego
oliwa z oliwek
przyprawy: odrobina imbiru, pół łyżeczki ostrej papryki, sól

Ponadto:
50 g kaszy gryczanej (połowa 1 woreczka)
połowa opakowania mrożonych warzyw (ja użyłam mieszanki meksykańskiej, może być jak najbardziej inna, dowolna)
mała cebula
oliwa z oliwek

1. Kurczaka kroimy w paski lub kostkę. Ząbek czosnku wyciskamy lub drobno kroimy - dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy imbirem, ostrą papryką, solą i polewamy sosem sojowym. Marynujemy min. 1 godzinę (im dłużej tym lepiej).
2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy warzywa. Dusimy do miękkości (ok. 10 min) pod przykryciem.
3. Do warzyw dodajemy kaszę i smażymy ok. 2 minut.
4. Kurczaka smażymy na łyżeczce oliwy z oliwek lub pieczemy w piekarniku do miękkości. Dodajemy do kaszy. 



5 komentarzy:

  1. Pyszne danie :-) lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda och ,wprosiłabym się na takie pyszne jedzonko .
    Z,pewnością wypróbuję Twój przepis .Pozdrawiam ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja chętnie bym zaprosiła na takie jedzonko. Przepis warty wypróbowania !

      Usuń