piątek, 9 stycznia 2015

Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem, kurczakiem oraz topionym serkiem

Uwielbiam szybkie, proste i smaczne dania na duży głód ! Do szpinaku przekonałam się ok. 2 lata temu, kiedy to mama zaserwowała na obiad przepis podpatrzony w "Ugotowanych". Skradł moje serce od razu. Jest jednym z najważniejszych produktów w mojej kuchni i nie wyobrażam sobie, żeby mogło go zabraknąć. W sezonie oczywiście korzystam ze świeżego (nie kupuję, porywam mamie z działki) :), a na okres zimowy zamrażam, żeby mieć zawsze go pod ręką. Liście tego warzywa idealnie komponują się z serami (pleśniowym, feta, parmezanem), kurczakiem, a także z owocami (granatem, cytrusami). Należy pamiętać, że podczas przygotowania potrawy, szpinaku nie można gotować - traci wówczas swoje wartości odżywcze i wygląd. Należy go udusić najlepiej na oliwie oliwek z dodatkiem czosnku. Musimy mieć również na uwadze, że szpinak podczas duszenia zdecydowanie zmniejsza swoją objętość, dlatego też przygotowując danie dla kilku osób należy zakupić ok. 1,5 kg. Zdrowe odżywianie nie obejdzie się bez szpinaku, więc jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji spróbować tego przepysznego zdrowotnego warzywa, to czas najwyższy. Podobno upodobania kulinarne zmieniają się co siedem lat, więc jeśli komuś nie smakował w dzieciństwie, czas powrócić do niego teraz.

 DZIŚ BŁYSKAWICZNY MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 
Składniki (dla 2 osób)
- 250 g dowolnego w kształcie makaronu
- trochę masła (mniej niż pół łyżki)
- łyżka oleju
- 2 udka lub podwójna pierś z kurczaka
- pół pokrojonej w kostkę cebuli
- 250 -300g świeżego lub mrożonego szpinaku , najlepiej w liściach
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 ml słodkiej śmietanki 
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku, szczypta chilli, chlust tabasco, 
- łyżeczka soku z cytryny

Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić, zachować kilka łyżek wody z gotowania.
Kurczaka pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło, kiedy będą gorące wrzucić cebulę, kiedy się zeszkli dołożyć mięso, chwilę powstrzymać się od mieszania. Dorzucić rozgnieciony czosnek, podsmażyć chwilę już mieszając, aż kurczak się lekko zrumieni. Dodać szpinak,  2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, podgrzewać na średnim ogniu. Dodać przyprawy i zaczekać aż szpinak się rozmrozi/zmięknie, trwa to zwykle kilka minut. Świeży szpinak zaraz wiotczeje i dość szybko jest gotowy. Trzeba spróbować. Zalać wszystko śmietanką, mieszając podgrzewać, aż odrobinę się zredukuje (część wody wyparuje) i zagęści, dodać sok z cytryny i natkę pietruszki. Gotowe.   - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/makaron-z-kurczakiem-i-szpinakiem.html#sthash.2freqcbT.dpuf
- 250 g dowolnego w kształcie makaronu
- trochę masła (mniej niż pół łyżki)
- łyżka oleju
- 2 udka lub podwójna pierś z kurczaka
- pół pokrojonej w kostkę cebuli
- 250 -300g świeżego lub mrożonego szpinaku , najlepiej w liściach
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 ml słodkiej śmietanki 
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku, szczypta chilli, chlust tabasco, 
- łyżeczka soku z cytryny

Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić, zachować kilka łyżek wody z gotowania.
Kurczaka pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło, kiedy będą gorące wrzucić cebulę, kiedy się zeszkli dołożyć mięso, chwilę powstrzymać się od mieszania. Dorzucić rozgnieciony czosnek, podsmażyć chwilę już mieszając, aż kurczak się lekko zrumieni. Dodać szpinak,  2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, podgrzewać na średnim ogniu. Dodać przyprawy i zaczekać aż szpinak się rozmrozi/zmięknie, trwa to zwykle kilka minut. Świeży szpinak zaraz wiotczeje i dość szybko jest gotowy. Trzeba spróbować. Zalać wszystko śmietanką, mieszając podgrzewać, aż odrobinę się zredukuje (część wody wyparuje) i zagęści, dodać sok z cytryny i natkę pietruszki. Gotowe.   - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/makaron-z-kurczakiem-i-szpinakiem.html#sthash.2freqcbT.dpuf
 200 g dowolnego makaronu (u mnie pełnoziarnisty)
pojedyncza pierś z kurczaka
300 g szpinaku
serek topiony śmietankowy
2-3 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie z oliwek do miękkości. Dodajemy wyciśnięte przez praskę czosnek oraz szpinak. Przyprawiamy i czekamy aż szpinak się rozmrozi / zmięknie, trwa to zwykle kilka minut - trzeba próbować.
Dodać przyprawy i zaczekać aż szpinak się rozmrozi/zmięknie, trwa to zwykle kilka minut. Świeży szpinak zaraz wiotczeje i dość szybko jest gotowy. Trzeba spróbować. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/makaron-z-kurczakiem-i-szpinakiem.html#sthash.2freqcbT.dpuf
3. Serek topiony rozdrabniamy widelcem, dodajemy odrobinę wody, która wytworzyła się z duszenia i dodajemy do naszego sosu. Mieszamy. Łączymy z makaronem.
- 250 g dowolnego w kształcie makaronu
- trochę masła (mniej niż pół łyżki)
- łyżka oleju
- 2 udka lub podwójna pierś z kurczaka
- pół pokrojonej w kostkę cebuli
- 250 -300g świeżego lub mrożonego szpinaku , najlepiej w liściach
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 ml słodkiej śmietanki 
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku, szczypta chilli, chlust tabasco, 
- łyżeczka soku z cytryny

Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić, zachować kilka łyżek wody z gotowania.
Kurczaka pokroić w małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, dodać masło, kiedy będą gorące wrzucić cebulę, kiedy się zeszkli dołożyć mięso, chwilę powstrzymać się od mieszania. Dorzucić rozgnieciony czosnek, podsmażyć chwilę już mieszając, aż kurczak się lekko zrumieni. Dodać szpinak,  2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, podgrzewać na średnim ogniu. Dodać przyprawy i zaczekać aż szpinak się rozmrozi/zmięknie, trwa to zwykle kilka minut. Świeży szpinak zaraz wiotczeje i dość szybko jest gotowy. Trzeba spróbować. Zalać wszystko śmietanką, mieszając podgrzewać, aż odrobinę się zredukuje (część wody wyparuje) i zagęści, dodać sok z cytryny i natkę pietruszki. Gotowe.   - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2014/06/makaron-z-kurczakiem-i-szpinakiem.html#sthash.2freqcbT.dpuf
 

poniedziałek, 5 stycznia 2015

FIT sałatka makaronowa

 Witam poświątecznie ! Koniec mojego urlopu wielkimi krokami dobiega końca. Remont również pomału się kończy. Właściwie to nie mogę doczekać się, kiedy się skończy i kiedy wreszcie będzie efekt końcowy. Dodatki w większości mam już zakupione. Postawiłam na kolor limonkowy. Jestem pewna, że będzie idealnie zgrywał się z biało-czarnym wystrojem i zdecydowanie ożywi pokój. Remont remontem, ale jeść coś trzeba !
Mając chwilę wolnego zrobiłam sobie wczoraj na kolację sałatkę z pełnoziarnistego makaronu z warzywami skąpaną w sosie jogurtowo-koperkowym. Proste składniki, a efekt bardzo pozytywny. Sprawdzi się idealnie jako lunch do pracy na zimno.
Zapraszam po przepis:
Składniki (na 1 porcję):
1,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego
4 plasterki chudej wędliny
połowa papryki czerwonej
połowa zielonego ogórka
koperek: świeży lub suszony
połowa małego jogurtu naturalnego
mały ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Wędlinę, paprykę, ogórek kroimy w kosteczkę.
3.Jogurt mieszamy z koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku.